Αναδημοσιεύουμε άρθρο των Financial Times όπου ο Γεν. Δ/ντής της FIEC κ. Domenico Campogrande έδωσε συνέντευξη για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid – 19 στην Κατασκευαστική Βιομηχανία.

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στους Financial Times για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην Κατασκευατική Βιομηχανία  μετά από συνέντευξη που έδωσε ο Γενικός Διευθυντής της FIEC κ. Domenico Campogrande

 

Ο κατασκευαστικός κλάδος της Ευρώπης υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση της δραστηριότητάς του από τη χρηματοπιστωτική κρίση καθώς πολλά εργοτάξια έκλεισαν  και η παροχή εργατικού δυναμικού, υλικού και εξοπλισμού ασφαλείας διαταράχθηκε έντονα λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η IHS Markit για τον κατασκευαστικό κλάδο, αναφέρεται ότι οι κατασκευές μειώθηκαν από 52,5 το Φεβρουάριο σε 33,5 το Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα 6/4/20. Σε πρώτη ανάγνωση της έρευνας διαπιστώνεται ότι για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων υπήρξε επιδείνωση της δραστηριότητάς τους.

Ο Bernard Aw, κύριος οικονομολόγος της IHS Markit, δήλωσε: “Ο κλάδος των κατασκευών της ευρωζώνης υπέστη σοβαρή κάμψη τον Μάρτιο, καθώς όλα τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν για τη συγκράτηση της επιδημίας Covid-19 έπληξαν τη δραστηριότητα και τη ζήτηση στον παραγωγικό αυτό τομέα”.

Η Kατασκευαστική Bιομηχανία που στο σύνολό της απασχολεί  16 εκατομμύρια άτομα σε όλη την Ευρώπη, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις “εξαιρετικά επιζήμιες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις” που αναμένεται να προκληθούν από τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλονται και στην κατασκευαστική δραστηριότητα για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.

“Η δραστηριότητα μειώνεται κατά περίπου 60 έως 70% στη Νότια Ευρώπη – όπου υπάρχει  μια άνευ προηγουμένου διακοπή”, δήλωσε ο Domenico Campogrande, Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (FIEC).

Οι αριθμοί που ήρθαν ως ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι το κλίμα των επενδυτών στην ευρωζώνη έφτασε σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, καθώς η απαισιοδοξία ξεπέρασε ακόμη και το χαμηλό σημείο της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία. Η έρευνα Sentix των επενδυτών διαπίστωσε ότι το συναίσθημα για την οικονομία της ευρωζώνης ήταν μειωμένο κατά 25,8 μονάδες σε μηνιαία βάση φθάνοντας σε μείον 42,9, το χαμηλότερο σημείο από την έναρξη της δημοσκόπησης το 2001.

“Ο κοροναϊός κρατάει την παγκόσμια οικονομία σφιχτά. Χωρίς καμία εξαίρεση, όλες οι περιοχές του κόσμου βρίσκονται σε βαθιά ύφεση”, δήλωσε ο Patrick Hussy, Διευθύνων Σύμβουλος της Sentix. “Ποτέ πριν, κατά την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης, δεν υπήρξε τέτοια έντονη κατάρρευση σε όλες τις περιοχές του κόσμου μέσα σε ένα μήνα”.

Η Κατασκευαστική Βιομηχανία ζητά βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τρίτη οι εκπρόσωποι του κλάδου θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη με τον Thierry Breton, τον Επίτροπο Ενιαίας Αγοράς της ΕΕ. Τα προβλήματα σε κλάδους παραγωγής καθώς και οι περιορισμοί στη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών προκαλούν σημαντικά προβλήματα με μεγάλες ελλείψεις υλικών και μείωση εργαζομένων στη Κατασκευαστική Βιομηχανία, δήλωσε ο κ. Campogrande.

Η επιβράδυνση των κατασκευών είχε επιπτώσεις ως αναμενόταν και στην απασχόληση καθώς οι κατασκευαστικές εταιρείες της ευρωζώνης μείωσαν το προσωπικό τους με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει εμφανιστεί στην τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την έρευνα PMI.

Υπάρχουν πολλοί αυτοαπασχολούμενοι στον κατασκευαστικό τομέα – σε όλες τις χώρες όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο – και όπως είναι σαφές τα πάντα για αυτούς έχουν σταματήσει”, δήλωσε ο κ. Campogrande. “Στα περισσότερα εργοτάξια χρειάζονται μάσκες κατά το ελάχιστο, αλλά πολλές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν δώσει τον εξοπλισμό τους στα νοσοκομεία λόγω της επείγουσας κατάστασης με αποτέλεσμα να μην διαθέτουν πλέον αρκετό υλικό για τις δικές τους ανάγκες. Είναι και αυτό ένα πρόβλημα. ”

Η Ιταλία και η Ισπανία, οι δύο ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον ιό, διέταξαν τη διακοπή πολλών μη βασικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, αναγκάζοντας τα περισσότερα εργοτάξια να κλείσουν. Ο δείκτης PMI του ιταλικού κατασκευαστικού τομέα έφτασε το 15,9 τον Μάρτιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η έρευνα το 1999

Ο κ. Gabriele Buia, Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Κατασκευαστικών Εταιρειών της Ιταλίας, έκανε αίτημα  την περασμένη εβδομάδα για εισροή ρευστότητας στην οικονομία της χώρας μέσω των εμπορικών τραπεζών με κρατικές εγγυήσεις, καθώς «είναι πλέον σαφές ότι χωρίς άμεσες ενέργειες. . . πολλές εταιρείες δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν “από την ύφεση.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς πολλοί κατασκευαστές σταμάτησαν να εργάζονται και η πανδημία πλήττει τη ζήτηση. Ο δείκτης PMI για το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε στο 39,3 το Μάρτιο από το 52,6 τον προηγούμενο μήνα.

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο στα αγγλικά εδώ