Στις 5 και 6 Οκτωβρίου οι συμμετέχοντες στο έργο Capable συναντήθηκαν στη Ρώμη, στην έδρα της ANCE, για μια πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση με θέμα την ενεργειακή απόδοση των δημόσιων κτιρίων.

Εκτός από τους εταίρους του Προγράμματος, παρευρέθησαν και 10 “Ambassadors” από την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα, προκειμένου να παρακολουθήσουν μία συνοπτική εκπαίδευση ώστε με τη σειρά τους να διαδώσουν το περιεχόμενο του έργου Capable στις χώρες τους.

Κατά την εκπαίδευση εξετάστηκαν διάφορα θέματα, τα οποία περιέχονται τόσο στο εγχειρίδιο που καταρτίστηκε στα πλαίσια του έργου όσο και σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα.

Συγκεκριμένα η εκπαίδευση επικεντρώθηκε στο : πώς μπορεί ένας τεχνικός ή ένας διαχειριστής ενός μικρού οργανισμού να έχει πρόσβαση στα κονδύλια που υποστηρίζουν τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης και στο ποιες είναι οι πιο αποδοτικές και παράλληλα πιο οικονομικές τεχνολογίες  σήμερα.

Η κατάρτιση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στα πλαίσια εφαρμογής μιας καλής πρακτικής σε ένα μεγάλο εργοτάξιο στα περίχωρα της Ρώμης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση ενεργειακής απόδοσης (από την Gruppo Zeta Costruzioni s.r.l.) σε τρεις πολυκατοικίες με 180 διαμερίσματα συνολικά.
Η θερμομόνωση, η βελτίωση της σεισμικής αντοχής, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αντλίες θερμότητας που τροφοδοτούνται από φωτοβολταϊκά πάνελ, η μηχανογραφημένη καταγραφή της κατανάλωσης, είναι μεταξύ των μέτρων που οι “μαθητές”, αυριανοί καθηγητές, μπόρεσαν να εκτιμήσουν από πρώτο χέρι.