Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων (European Υear of Skills) πραγματοποιήθηκε το εμβληματικό  συνέδριο “Making Skills Count” στις 8-9 Ιουνίου 2023 στο επιχειρηματικό κέντρο Square στις Βρυξέλλες.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν και η FIEC (European Construction Industry Federation), προωθώντας το PACT FOR SKILLS in Construction (την Συμφωνία για τις Δεξιότητες στον Κατασκευαστικό κλάδο).

Το συνέδριο “Making Skills Count” συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες και βασικούς ενδιαφερόμενους από οργανισμούς της ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς, εταιρείες και κοινωνικούς εταίρους και ασχολήθηκε με πολυάριθμα θέματα και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τις δεξιότητες. Μεταξύ αυτών η προσέγγιση “πρώτα οι δεξιότητες” που εστιάζει στις δεξιότητες και όχι στα τυπικά προσόντα ή στους τίτλους εργασίας, καθώς και η ανάγκη για νέες δεξιότητες για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Αυτό ισχύει για τον Κατασκευαστικό τομέα, όπου οι πράσινες δεξιότητες είναι όλο και πιο περιζήτητες.

Προσκεκλημένος στην εκδήλωση και ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Nicolas Schmit, που στην εναρκτήρια ομιλία του επικεντρώθηκε στο ζήτημα της επικαιροποίησης και επανακατάρτισης των εργαζομένων και τόνισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εταίροι του Κοινωνικού Διαλόγου σε αυτό το πλαίσιο.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι η πράσινη μετάβαση για την Κατασκευαστική Βιομηχανία απαιτεί νέες δεξιότητες. Η FIEC  έχει δεσμευτεί μέσω του  PACT FOR SKILLS in Construction να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα των δεξιοτήτων καθώς το upskilling & το reskilling των εργαζομένων ιδιαίτερα στον Κατασκευαστικό κλάδο είναι επιτακτική ανάγκη.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι και η ΠΕΔΜΕΔΕ ως ιδρυτικό μέλος της FIEC, ακολουθώντας πάντα τις εξελίξεις, έχει συνυπογράψει το Σύμφωνο Δεξιοτήτων PACT FOR SKILLS in Construction, στηρίζοντας και προωθώντας ως ισότιμος εταίρος τις προεταιρεότητες του Κατασκευαστικού κλάδου.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Επίτροπος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος χαρακτηριστικά δήλωσε ότι: “Η Ευρώπη χρειάζεται μια επανάσταση στις δεξιότητες”