Ο κ. Ιωάννης Σαρματζής, Φοροτεχνικός Σύμβουλος της Ένωσης, ενημερώνει ότι η   διαδικασία απογραφής για το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου και  θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου 2022.

Δικλείδες ασφαλείας
Η Ψηφιακή Κάρτα εισάγει δύο σημαντικές δικλείδες ασφαλείας που διευκολύνουν τους ελέγχους και τους καθιστούν αυτόματους και αντικειμενικούς, που είναι οι εξής:
– Η έναρξη και η λήξη της εργασίας θα γνωστοποιείται αυτόματα στο σύστημα ”Εργάνη II”.
– Ο ελεγκτής θα γνωρίζει πριν επισκεφθεί έναν χώρο εργασίας ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται εκεί.
Εργαζόμενοι που βρίσκονται στο χώρο εργασίας ενώ έχει γνωστοποιηθεί η αποχώρησή τους ή δεν έχει δηλωθεί η έλευσή τους θα εντοπίζονται άμεσα και εύκολα από τους ελεγκτές.

Στην πράξη
Κατά την προσέλευση ή αποχώρηση στην εργασία ο εργαζόμενος θα “χτυπά” την κάρτα δηλώνοντας την έναρξη ή λήξη του ωραρίου. Ο προγραμματισμός της εργασίας και οι πληροφορίες για τις πραγματικές ώρες έναρξης – λήξης της εργασίας θα εισάγονται ψηφιακά πλέον στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II και θα είναι διαθέσιμες στους εργαζόμενους μέσω της εφαρμογής myErgani mobile app, καθώς και μέσα από το myErgani web portal (myErgani.gov.gr).
Η κάρτα μπορεί να είναι είτε σε φυσική μορφή, όπως οι κάρτες που χρησιμοποιούν σήμερα πολλές επιχειρήσεις για την καταγραφή των ωρών εργασίας ή ψηφιακή εφαρμογή (application) στο κινητό τηλέφωνο του εργαζόμενου που θα παράγει έναν κωδικό QR code τον οποίο θα “σκανάρει” η αντίστοιχη ψηφιακή εφαρμογή της επιχείρησης.
Πρόκειται ακριβώς για την διαδικασία που εφαρμόστηκε για το “σκανάρισμα” των πιστοποιητικών νόσησης, εμβολιασμού κλπ.
Η νέα εφαρμογή Ergani CardScanner mobile app για κινητές συσκευές σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε για να παρέχει στις επιχειρήσεις / εργοδότες έναν μηχανισμό ανάγνωσης της Κάρτας Εργασίας των υπαλλήλων (σε μορφή QR Code) κατά την προσέλευση / αποχώρηση από την εργασία και την αυτόματη υποβολή της πληροφορίας στο Π.Σ. Εργάνη.