Αναδημοσιεύουμε ενδιαφέρον άρθρο από την Build που αφορά στην κατασκευή 3D εκτυπωμένης πολυκατοικίας !

Ακόμα ένα ακίνητο που θα προέλθει από 3D εκτύπωση πρόκειται να προστεθεί στη λίστα των 3D εκτυπωμένων κτιρίων. Το τριώροφο οικοδόμημα κατασκευάζεται βορειοδυτικά του Μονάχου, στην περιοχή Wallenhausen και όταν ολοκληρωθεί θα έχει πέντε ξεχωριστά διαμερίσματα και συνολική έκταση 380 τετραγωνικών μέτρων.

Πρόκειται για μια συνεργασία του ομίλου PERI ενός γερμανικού προμηθευτή συστημάτων σκαλωσιάς και της COBOD, μιας δανικής εταιρείας που κατασκευάζει αρθρωτούς τρισδιάστατους εκτυπωτές για κατασκευαστικά έργα. Μάλιστα, η τελευταία συνεργάστηκε με την General Electric για την 3D εκτύπωση βάσεων ανεμογεννητριών, ύψους 60 μέτρων.

Ο εκτυπωτής που χρησιμοποιείται για την πολυκατοικία ονομάζεται BOD2 και είναι η δεύτερη έκδοση του μηχανήματος της εταιρείας, που είχε χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση ενός μικρού κτιρίου γραφείων στην Κοπεγχάγη κοντά σε ένα από τα λιμάνια της πόλης. Το BOD2 είναι ένας εκτυπωτής ατσάλινων σκελετών που κινείται μεταξύ τριών αξόνων σε μεταλλικό σκελετό. Το υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ονομάστηκε i.tech 3D.

Πρόκειται για ένα μείγμα τσιμέντου που αναπτύχθηκε ειδικά για χρήση σε τρισδιάστατη εκτύπωση από τη HeidelbergCement. Ωστόσο, το BOD2 χρειάζεται δύο χειριστές, ενώ για τη λειτουργία του απαιτούνται οι κάμερες που παρακολουθούν συνεχώς τη δραστηριότητά του. Επί τόπου κατασκευή Σύμφωνα με την COBOD, ο BOD2 είναι ο γρηγορότερος εκτυπωτής 3D κατασκευής στην αγορά, ενώ αφήνει χώρο για την εγκατάσταση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων.

Η διαδικασία εκτύπωσης για την πολυκατοικία αναμένεται να διαρκέσει έξι εβδομάδες. Στη λίστα των κτιρίων που έχουν οικοδομηθεί με τη διαδικασία της 3D εκτύπωσης υπάρχει ήδη μια τρισδιάστατα εκτυπωμένη πολυκατοικία. Πρόκειται για ένα εξαώροφο κτίριο στη Σαγκάη, το οποίο παρουσιάστηκε το 2015 από την Winsun Decoration Design Engineering. Μια σημαντική διαφορά μεταξύ αυτού του κτιρίου και του παραπάνω γερμανικού ακινήτου είναι ότι οι τοίχοι του κτιρίου της Σαγκάης εκτυπώθηκαν εκτός οικοπέδου και στη συνέχεια συναρμολογήθηκαν, ενώ στην Wallenhausen ο εκτυπωτής θα τοποθετήσει το μείγμα τσιμέντου επί τόπου, χωρίς να απαιτείται μετακίνηση ή συναρμολόγηση των επιμέρους κατασκευών.