Η FIEC βλέπει  μείωση του δείκτη ευρωπαϊκής παραγωγής κατασκευών

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας  (FIEC) αναφέρει ότι ο δείκτης  ευρωπαϊκής παραγωγής κατασκευών υποχώρησε κατά -2,3% πέρυσι σε 1.162 δις €. Ωστόσο, προβλέπει αύξηση 0,1% αυτό το έτος – που ισοδυναμεί με περίπου 1 δισεκατομμύριο € επιπλέον δραστηριότητα.

Η FIEC δήλωσε ότι οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες ήταν ιδιαίτερα επιζήμιες για τη βιομηχανία το περασμένο έτος, με την κατασκευή δημόσιων μη οικιστικών κτηρίων να σημειώνει  πτώση 5,5%, ενώ οι υποδομές ήταν κάτω από -3,7%. Οι απώλειες αυτές αντισταθμίζονται σε κάποιο βαθμό από την ανάκαμψη στον τομέα της στέγασης, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω 1,0% το τρέχον έτος.

Ο Αντιπρόεδρος της FIEC  και αρμόδιος για οικονομικά θέματα κ. Jacques Huillard ανέφερε ότι  “Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις. Η πολιτική λιτότητας που έχει εφαρμοστεί  τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστια ζημιά τόσο στην πραγματική οικονομία εν γένει , όσο και στον κατασκευαστικό τομέα ειδικότερα. Αυτός είναι ο λόγος που καλούμε συνεχώς  τους πολιτικούς ιθύνοντες, για να διαπιστώνουμε τις τάσεις.  Αυτό είναι επίσης το βασικό μήνυμα των θέσεων της FIEC για το 2014-2019, θητεία που εκπονήθηκε για να προωθηθεί στους νέους Ευρωβουλευτές και  Επιτρόπους. “

Συνεχίζοντας ο Αντιπρόεδρος της FIECανέφερε: «Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να παρατηρήσουμε ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ αρχίζουν να υπαναχωρούν στην ιδέα ότι η πολιτική λιτότητας  μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την ύφεση. Παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε υποδομές και η πρόσβαση στην πίστωση για τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι ακανθώδη ζητήματα, σε ορισμένες χώρες βλέπουμε ότι λαμβάνονται  μέτρα που αποσκοπούν να προσφέρουν στις οικογένειες πρόσβαση στη στέγαση, για παράδειγμα, και τα μέτρα αυτά  έχουν θετικό αντίκτυπο και στον κατασκευαστικό τομέα. “

Η FIEC δήλωσε ότι η ύφεση του περασμένου έτους  είδε την απασχόληση στον κατασκευαστικό τομέα να μειώνεται  κατά περίπου -4,1% στην ΕΕ. Προσέθεσε ότι το 2013 ήταν η έκτη συνεχόμενη χρονιά που  η  απασχόληση στην κατασκευαστική βιομηχανία είχε μειωθεί.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, η  FIEC εκτιμά ότι η κατασκευή βιομηχανία αντιπροσωπεύει περίπου το 8,8% του ΑΕΠ της ΕΕ, απασχολώντας 13,8 εκατ. εργαζομένους σε 2,9 εκατομμύρια επιχειρήσεις.

Αναδημοσίευση άρθρου της FIEC στο KHL Group (που εκδίδει το Construction Europe κ.α.)