ANT1_Daktylidis

 

 

«Δεν πάει άλλο» είπαν οι εργολήπτες δημοσίων έργων στο Δήμο Αθηναίων και ματαίωσαν με δυναμική κινητοποίηση δημοπράτηση έργων έως ότου εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους.

 

«Μπλόκο» σε δημοπράτηση έργων από το Δήμο Αθηναίων πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ), μέσω δυναμικής κινητοποίησης των μελών της, το πρωί της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου.

Η εν λόγω κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς ανάλογων δράσεων που πραγματοποιεί τον τελευταίο χρόνο η Ένωση, και έχουν ως στόχο την ματαίωση δημοπρασιών Δημοσίων έργων που προκηρύσσουν Δήμοι της χώρας, με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους, την ώρα που δεν αποπληρώνουν τις οφειλές τους προς τους εργολήπτες για έργα που έχουν εκτελέσει.

Όπως επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης, κ. Μιχαήλ Δακτυλίδης, ο Δήμος της Αθήνας, παρά το γεγονός ότι οφείλει σημαντικά ποσά, ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, σε εργολήπτες δημοσίων έργων για έργα που έχουν εκτελεστεί και παραδοθεί, γεγονός που σημαίνει ότι οι ανάδοχοι έχουν εκδώσει τιμολόγια, έχουν καταβάλει Φ.Π.Α και εισφορές, την ίδια ώρα προκηρύσσει νέα έργα από ιδίους πόρους.

Δηλαδή από τη μια λέει πως δεν έχει χρήματα να εξοφλήσει τους εργολήπτες, οι οποίοι είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια έχουν περιέλθει σε δεινή θέση, από την άλλη όμως διαθέτει χρήματα για νέες κατασκευές!

Είναι δε τουλάχιστον περίεργη η συμπεριφορά της αρμόδιας Αντιδήμαρχου Τεχνικών Έργων, του Δήμου Αθηναίων,  κας Σουλτάνας Σπυροπούλου, η οποία στη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία της Ένωσης, δεν ξεκαθάρισε τη θέση του Δήμου για την επίλυση του προβλήματος, μιας και απαντήσεις του τύπου ότι τα έργα πρώτα θα δημοπρατηθούν και στη συνέχεια θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, δεν πείθουν πλέον τους εργολήπτες δημοσίων έργων, τη στιγμή που οι διακηρύξεις των έργων αναφέρουν πως θα εκτελεστούν με ιδίους πόρους.

Η ΠΕΔΜΕΔΕ έγκαιρα έχει ενημερώσει τον Δήμαρχο κ. Καμίνη και τους συναρμόδιους Αντιδημάρχους για τις οφειλές του Δήμου προς τους εργολήπτες και την ασφυκτική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος. Παράλληλα απέστειλε επιστολή πριν από λίγες ημέρες όπου ζητούσε την ματαίωση των σημερινών διαγωνισμών, οι οποίοι αφορούν τέσσερα έργα με τίτλους :

·         «Κατασκευή  Βιοκλιματικού Βρεφονηπιακού Σταθμού επί της οδού Νεοχωρίου 5»,

·         «Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4ης και 5ης Δημοτικής Κοινότητας»,

·         «Ανάπλαση πλατείας Αγίου Γεωργίου Κυψέλης», και

·         «Αποξήλωση και επισκευή-αποκατάσταση της κεραμοσκεπής, της ψευδοροφής και των φωτιστικών σωμάτων αυτής του κτιρίου επί της οδού Σπύρου Πάτση» προϋπολογισμού  806.964, 2.177.100, 310.000 και 73.800 ευρώ, αντιστοίχως.

Όπως τονίζεται στην επιστολή της Ένωσης : «Δημοπρατώντας νέα έργα, κ. Δήμαρχε  διαιωνίζετε  το πρόβλημα των απλήρωτων οφειλών του Δήμου σας, κάνετε  αδύνατη τη συνέχιση της δραστηριότητάς μας και μας καθιστάτε αφερέγγυους, αφού μη εισπράττοντας τα  δεδουλευμένα μας, αδυνατούμε να ανταποκριθούμε  στις διαρκώς  αυξανόμενες οικονομικές μας υποχρεώσεις στην περίοδο της κρίσης που όλοι βιώνουμε.

Για τους  λόγους  αυτούς  σας  ζητούμε να ματαιώσετε άμεσα  τη διενέργεια  των ως άνω διαγωνισμών  την προγραμματισμένη ημερομηνία προκειμένου να εξοφλήσετε πρώτα τις παρελθούσες οικονομικές σας υποχρεώσεις προς τους εργολήπτες δημοσίων έργων».