Αθήνα, 2 Ιουλίου 2015

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Φίλοι και φίλες,

Ζούμε κρίσιμες και ιστορικές στιγμές, όπου πολίτες, επιχειρήσεις και το ίδιο το κράτος βρισκόμαστε υπό την απειλή μίας άμεσης χρεωκοπίας και διακινδυνεύουμε το μέλλον μας. Την Κυριακή καλούμαστε όλοι μας να κάνουμε μία επιλογή που θα καθορίσει την πορεία όχι μόνο της χώρας μας αλλά και του καθενός μας ατομικά, της επιχείρησής μας, της οικογένειάς μας. Η σιωπή δεν είναι επιλογή. Επειδή ενόψει του δημοψηφίσματος που πρότεινε η κυβέρνηση και ψήφισε η Βουλή, δυστυχώς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος δεν κατάφερε να πάρει σαφή θέση, προσωπικά νιώθω την ευθύνη απέναντι σε όσους με εξέλεξαν και σε όσους εκπροσωπώ ως Πρόεδρος του ΤΕΕ να μιλήσω ξεκάθαρα.

Την Κυριακή αποφασίζουμε για το μέλλον του καθενός μας.

Η επιλογή που έχουμε μπροστά μας είναι διλημματική, επιλέγουμε ανάμεσα στο ΝΑΙ και στο ΟΧΙ. Εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα, δυστυχώς, δεν έχει πλέον σημασία το ερώτημα. Έχει όμως τεράστια σημασία η απάντηση που θα δώσουμε. Στη μία επιλογή, στο «όχι», το μέλλον είναι άγνωστο. Αναλαμβάνει ο καθένας μας ένα ρίσκο που δεν ξέρει που θα οδηγήσει και κανείς δεν μας εξηγεί πειστικά. Εμείς οι μηχανικοί ξέρουμε καλά ότι δεν μπορούμε να φτιάξουμε τίποτε αν δεν το έχουμε σχεδιάσει, κάνοντας τους σωστούς υπολογισμούς. Αν αποφασίσουμε «όχι» προχωράμε σε έναν δρόμο που δεν ξέρουμε πού πάει, ούτε ξέρουμε τί θα βρούμε μπροστά μας.

Στην άλλη επιλογή, στο ΝΑΙ, ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας επώδυνες θυσίες και μεγάλο κόστος, συλλογικά και ατομικά, που προστίθεται στο κόστος που πληρώσαμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια. Ξέρουμε όμως επίσης ότι με το ΝΑΙ θα αποκατασταθεί σταδιακά η κανονικότητα και η ομαλότητα στην αγορά, για να μπορούμε να δουλέψουμε. Με το ΝΑΙ διασφαλίζονται οι καταθέσεις και ανοίγουν σταδιακά οι τράπεζες, ώστε να μπορούμε να λειτουργήσουμε. Με το ΝΑΙ συνεχίζεται η καταβολή μισθών και συντάξεων στους πολίτες, για να αποκτήσει και πάλι ρευστότητα η πραγματική οικονομία. Με το ΝΑΙ δημιουργείται πλαίσιο σταθερότητας για να μπορούν να γίνουν επενδύσεις, από εγχώρια ή διεθνή κεφάλαια. Με το ΝΑΙ διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της χώρας και η συνέχιση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ και οι αγροτικές επιδοτήσεις, που συνολικά φέρνουν στη χώρα πάνω από 43 δις ευρώ, έως το 2020. Με το ΝΑΙ θα έχουμε σταδιακά συνέχιση των έργων υποδομής όπως δρόμοι, αποχετεύσεις, γέφυρες, πλατείες και έργα αστικής ανάπλασης, δομές κοινωνικής υποστήριξης και τόσα άλλα, για να «τρέξουν» ξανά τα εργοτάξια και οι μελέτες, τα ιδιωτικά και δημόσια έργα.

Είμαστε επιστήμονες, επαγγελματίες, επιχειρηματίες, ξέρουμε να κάνουμε σωστούς υπολογισμούς, μπορούμε να αποφασίζουμε ορθολογικά, «τετράγωνα».

Σας καλώ να σκεφθείτε και να πράξετε ορθολογικά. Αυτές τις κρίσιμες ημέρες μέχρι την Κυριακή, ας μην μπούμε σε αντεγκλήσεις, ας προσπαθήσει ο καθένας μας να κάνει τις επιλογές του και να συζητήσει με τον περίγυρό του αλλά ας μη διχαστούμε. Όποτε ο λαός μας έμεινε ενωμένος μεγαλούργησε, όταν όμως διχάστηκε το πληρώσαμε ακριβά.

Την Κυριακή επιλέγουμε για το μέλλον μας, για το μέλλον της οικογένειας μας, για το μέλλον της επιχείρησής μας. Προσωπικά ξέρω καλά τι θα επιλέξω.

Ψηφίζω ΝΑΙ, ξεκάθαρα. Σας καλώ να σκεφθείτε ήρεμα, ορθολογικά, με βάση το προσωπικό, συλλογικό και εθνικό συμφέρον για να επιλέξετε το καλύτερο δυνατό.

Γιώργος Ν. Στασινός

Πρόεδρος ΤΕΕ