Στο νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020 ο κλάδος των δομικών υλικών θα χαρακτηριστεί ως ένας από τους οκτώ κλάδους- πυλώνες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα τύχει ιδιαίτερης χρηματοδότησης δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου με την επισήμανση ότι θα συνεχιστεί στο νέο ΕΣΠΑ η δράση «Εξοικονομώ Κατ Οίκον» και θα ενισχυθεί με επιπλέον κεφάλαια.  

Στο πλαίσιο αυτό ο κ Χατζηδάκης πρότεινε την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για τους πολίτες ώστε να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους και με τον τρόπο αυτόν να στηριχθεί η ελληνική βιομηχανία αλουμινίου αλλά όπως διευκρίνισε πρόκειται για δική του πρόταση και όχι για θέμα που έχει εξεταστεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των λογαριασμών του Υπουργείου Πρόσθεσε δε ότι θα μπορούσε να διατεθεί μέρος των κονδυλίων που αφορούν το επίδομα θέρμανσης και τα οποία δεν απορροφώνται από τα νοικοκυριά ή να επιλέγουν τα ίδια τα νοικοκυριά την φορολογική ελάφρυνση έναντι του επιδόματος θέρμανσης για να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους.

Ο υπουργός ανέφερε ότι συγκροτήθηκε η διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανική πολιτική και μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για μείωση του ενεργειακού κόστους

Για την πάταξη του παραεμπορίου στον κλάδο, ο υπουργός ανέφερε ότι από κοινού με τα συναρμόδια υπουργεία εξετάζεται να δοθούν περισσότερες ευθύνες στις περιφέρειες για αύξηση των ελέγχων και θα γίνει διασύνδεση των τελωνείων με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για να διασφαλίζονται τα πρότυπα.

Ο γενικός διευθυντής  της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου επισήμανε ότι το 2013 ήταν χρονιά σταθμός καθώς υπήρξε πτώση 70% των προϊόντων διέλασης σε σχέση με το 2007 και η παραγωγή κατέβηκε στα ίδια επίπεδα με τις αρχές του 1990.
Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» αν και είχε στρεβλώσεις το 2013 λειτούργησε σχετικά ικανοποιητικά, όπως είπε, σημειώνοντας ότι ο κλάδος έχει κάνει πρόταση το pvc να μην έχει το ίδιο ύψος επιδότησης με το αλουμίνιο.

Πρόσθεσε δε ότι οι παράνομες διακινήσεις είναι μεγάλη πληγή, καθώς πρόκειται για προϊόντα αμφιβόλου ποιότητας είτε από Τουρκία είτε εισάγονται παράνομα από τα βόρεια σύνορα, χωρίς να πληρούν ποιοτικά στάνταρτς χειροτερεύοντας την κατάσταση για το ενεργειακό ισοζύγιο ενός σπιτιού.