Μόλις 10.000 νέες κατοικίες αναμένεται να κατασκευαστούν φέτος στην Ελλάδα, δηλαδή σχεδόν το 10% όσων είχαν κατασκευαστεί το -όχι και τόσο μακρινό- 2007, όταν οικοδομήθηκαν 104.000. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την πορεία της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας μέχρι στιγμής, καθώς με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά το πρώτο δίμηνο του έτους κατασκευάστηκαν μόλις 1.953 νέες κατοικίες (1.165 τον Ιανουάριο και 788 τον Φεβρουάριο), με την τάση έκτοτε να είναι έντονα πτωτική.

Ενδεικτικό της περαιτέρω επιδείνωσης των συνθηκών φέτος είναι το γεγονός ότι το 2011 κατασκευάστηκαν σχεδόν 30.000 κατοικίες και πέρυσι 18.321 κατοικίες. Παρά το ότι θα περίμενε κανείς μια αντίστοιχη επίδοση και φέτος, καταγράφεται μια ακόμα πιο έντονη πτώση των επενδύσεων σε νέες κατοικίες. Οπως ανέφερε η Alpha Bank σε πρόσφατη εβδομαδιαία έκθεσή της, το 2012 οι επενδύσεις σε κατοικίες περιορίστηκαν σε μόλις 6,14 δισ. ευρώ, ενώ για το τρέχον έτος προβλέπεται περαιτέρω πτώση σε 5 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές της τράπεζας καταλήγουν στην εν λόγω πρόβλεψη λαμβάνοντας υπόψη τους το γεγονός ότι, κατά το 2012, η συνολική πτώση του όγκου των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν διαμορφώθηκε σε 30,6% σε σχέση με το 2011.

Πρόκειται για ξεκάθαρο δείγμα της αποχής των κατασκευαστικών / οικοδομικών επιχειρήσεων από την κτηματαγορά, δεδομένου ότι η ζήτηση παραμένει σχεδόν ανύπαρκτη, τη στιγμή μάλιστα που το απόθεμα των νεόδμητων κατοικιών ξεπερνά τις 200.000. Μάλιστα, δύσκολα θα προκύψει διαφοροποίηση των δεδομένων που έχουν προκύψει όσον αφορά τις συναλλαγές, καθώς το 2012 η πτώση (αφορά όλα τα είδη ακινήτων) άγγιξε το 48% σε ό,τι αφορά τον αριθμό τους και το 45,5% σε ό,τι αφορά την αξία τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το προηγούμενο έτος ο αριθμός των συναλλαγών ακινήτων διαμορφώθηκε σε μόλις 16,7% του αριθμού που είχε καταγραφεί το 2005.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, αν και θα περίμενε κανείς ότι η πτώση των τιμών θα είχε προκαλέσει κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Αντιθέτως, αυτό δεν έχει συμβεί, αν και οι τιμές έχουν μειωθεί σε ποσοστό άνω του 30% κατά μέσο από το τέλος του 2008 μέχρι και το τέλος του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Μάλιστα, με το πέρας του πρώτου τριμήνου, διαπιστώθηκε ότι οι τιμές υποχωρούν και φέτος με ρυθμό της τάξεως του 11,5%, σε σχέση με το 2012, κάτι που σημαίνει ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, με δεδομένη την ανυπαρξία χρηματοδότησης και τη συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας, η αγορά κατοικίας θα συνεχίσει να καταγράφει μείωση τιμών και αγοραπωλησιών, χωρίς να προβλέπεται, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, ούτε καν κάποια τάση σταθεροποίησης στα σημερινά χαμηλά επίπεδα. Ακόμα χειρότερη, τέλος, εμφανίζεται η εικόνα της οικοδομικής δραστηριότητας κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο.

Του Νικου Χ. Ρουσανογλου

Πηγή : Η Καθημερινή