Πάνω από 810 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν οι Βρυξέλλες, αίτημα και για τις αποζημιώσεις

«Μάννα εξ ουρανού» για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποτελεί η θετική ανταπόκριση των Βρυξελλών να επιστρέψουν στην χώρα μας πάνω από 810 εκατ. ευρώ, αποδεχόμενες ότι το ποσό αυτό κατέβαλε το ελληνικό Δημόσιο στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους για τα διόδια.

Έστω και αργά, οι κοινοτικές υπηρεσίες δέχτηκαν ότι τα χρήματα αυτά που αποτελούν τα έσοδα των ιδιωτών από τα διόδια των τεσσάρων αυτοκινητοδρόμων, θα ήταν σε άλλη περίπτωση έσοδα του κράτους.

Επομένως, θεωρούνται μέρος της χρηματοδοτικής συμβολής του δημοσίου και θα επιστραφούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πρόκειται για μια σημαντική νίκη του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο έχει σχεδιάσει (με άδηλη εξέλιξη) ανάλογη πορεία να έχουν και οι αποζημιώσεις που θα καταβάλει για την επανακκίνηση των δρόμων, οι οποίες πρόκειται να προσεγγίσουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει δύο πράγματα: αφενός μικρότερη συμμετοχή στους οδικούς άξονες από εθνικούς πόρους, αφετέρου την αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, η ένταξη των 810 εκατ. ευρώ στα κονδύλια του ΕΣΠΑ ανεβάζει το ποσοστό απορρόφησης σε σχέση με τον στόχο του Μνημονίου στο 169,3%.

Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας υπερκάλυψε τον στόχο, απορροφώντας κονδύλια 2,1 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,3 δισ. ευρώ.

Πηγή : Το πρώτο θέμα