Με τη διοικούσα επιτροπή του περιφερειακού τμήματος Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ) συναντήθηκε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κα Βίκυ Ευταξά. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Γενικής Γραμματέως την Τετάρτη (6/10/2013) συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στον κλάδο των εργοληπτών δημοσίων έργων καθώς και στο θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσής τους.

7.11.2013  sinantisi ergoliptesCustomΟ πρόεδρος Γεώργιος Ντάτσης, συνοδευόμενος από τον γραμματέα-ταμία Νίκο Ντζόιδο και το μέλος Ευγένιο Παππά εξέφρασαν στην Γενική Γραμματέα την ανησυχία τους για τη μείωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που έχει ως αποτέλεσμα να συρρικνώνεται διαρκώς το αντικείμενο εργασίας τους. Αναφέρθηκαν στα προβλήματα που δημιουργεί η κατάτμηση των έργων που ακολουθούν πολλοί δήμαρχοι καθώς τους επιτρέπει την απευθείας ανάθεση και ζήτησαν την παρέμβασή της για να αλλάξει το συγκεκριμένο καθεστώς που ενισχύει, όπως κατήγγειλαν, τις αδιαφανείς διαδικασίες και την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Επεσήμαναν τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση των έργων αλλά και την πληρωμή τους από την υποστελέχωση τεχνικών υπηρεσιών ορισμένων «Καλλικρατικών» Δήμων αλλά και της υπηρεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τέλος, επανέφεραν το αίτημά τους για την εκτέλεση των έργων με τη διαδικασία της υπεργολαβίας μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο.  

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας:

  • Επεσήμανε ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της θα προσπαθήσει να ελέγξει στο μέτρο του δυνατού την κατάτμηση έργων και την απευθείας ανάθεση τους από τους αιρετούς. Ξεκαθάρισε άλλωστε, πως πάγια θέση της που αφορά στην εκτέλεση των δημόσιων έργων είναι οι ανοιχτές διαδικασίες μέσα σε ένα πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού όπως ο νόμος ορίζει.
  • Πρότεινε, τον επανασχεδιασμό για την επανάχρηση των υπαρχουσών κτιριακών υποδομών σε επίπεδο «Καλλικρατικών» -πλέον- Δήμων, καθώς έτσι θα προκύψει σοβαρό επιστημονικό αντικείμενο για τον τεχνικό κόσμο επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθούν οι υποδομές που υλοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ».  
  • Ανακοίνωσε μια σειρά ενεργειών που δρομολογεί, με στόχο η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να επανακτήσει τον ουσιαστικό της ρόλο στον ποιοτικό έλεγχο των έργων. Πρωτοβουλία που βρήκε θετική ανταπόκριση από τη διοικούσα επιτροπή της ΠΕΔΜΕΔΕ.