Στα 900 εκ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έως τα τέλη του Ιουνίου για τα οποία θα έχουν υπογραφεί συμβάσεις , όπως ανακοίνωσε  ο υπουργός Ανάπτυξης  Κ. Χατζηδάκης  μετά τη συνάντηση  που είχε  με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργο Ζανιά.

Ο Yπουργός ανέφερε ότι στο  τέλος Απριλίου τα δάνεια που είχαν εγκριθεί, από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Ανάπτυξης , ανέρχονταν στο ύψος του 1.650.000.000 ευρώ. Αύξηση 10% περίπου, σε σχέση με το τέλος Μαρτίου. Υπενθύμισε ότι το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων είναι 1.440.000.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2015- και θα έχουν εκταμιευτεί 700 εκατομμύρια ευρώ..

Ο κ Χατζηδάκης τόνισε  ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από όλες τις τράπεζες ότι εντός του Ιουνίου θα έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για τη στήριξη και μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι συμφωνήθηκε με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών το Υπουργείο Ανάπτυξης και την Ένωση Τραπεζών να καλέσουν τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις των ελληνικών επιχειρήσεων  σε μια ημερίδα εργασίας, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα της ρευστότητας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για να υπάρχει πληρέστερη εικόνα ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι τον Ιούνιο, από συστάσεως των χρηματοδοτικών εργαλείων, είχαν δοθεί δάνεια ύψους 100 με 150 εκατομμύρια ευρώ. «Αντιλαμβάνεστε ότι την τελευταία χρονιά έχει γίνει μια πολύ μεγάλη πρόοδος διότι από τα 100 με 150 εκατομμύρια φτάσαμε στα 1.650 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο κ.Χατζηδάκης.

Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τις επιχειρήσεις είναι οι εγκρίσεις, διότι έχοντας την έγκριση έχουν το πράσινο φως από τις τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν στα σχέδιά τους. Εάν κανείς θέλει να φτάσει μέχρι το επίπεδο των εκταμιεύσεων, θα δει ότι και εκεί οι αριθμοί είναι θετικοί. Διότι και στις εκταμιεύσεις, δηλαδή αφού έχουν πληρωθεί κάποιες προϋποθέσεις που τίθενται στις συμβάσεις μεταξύ των Τραπεζών και των επιχειρήσεων, τα ποσά ξεπερνούν το 1 δισ. Ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Χατζηδάκης

Όσον αφορά στο ΕΤΕΑΝ, έγινε γνωστό ότι εξαιρουμένου του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», θα μπορούσε συνολικά να δώσει στην αγορά είτε μόνο του είτε με μόχλευση ένα ποσό της τάξεως των 900 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Ο Yπουργός είπε ακόμη ότι μέχρι   σήμερα τα χρήματα που έχουν δοθεί από το ΕΤΕΑΝ πλησιάζουν το μισό δισεκατομμύριο, 500 εκατομμύρια ευρώ.  Και υπενθύμισε ότι  σε σχέση με το ΕΤΕΑΝ  τα ποσά αυτά δύο χρόνια πριν, ήταν ανύπαρκτα.