Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στις εγκαταστάσεις της FNTP (Federation Nationale de Travaux Publics), η Γενική Συνέλευση της FIEC και το Συνέδριο που διοργανώνεται με την ολοκλήρωση των εργασιών της.

Στο πρώτο μέρος της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκαν οι δράσεις της FIEC και εγκρίθηκε το position paper, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από την ίδια την Ομοσπονδία αλλά και από όλες τις Ενώσεις – Μέλη ώστε να προωθηθούν τα αιτήματα του Κατασκευαστικού Κλάδου στους υποψήφιους Ευρωβουλευτές.

Παράλληλα παρουσιάστηκαν οι ενέργειες που έχουν γίνει από το Task Force Ukraine Group, του οποίου ηγείται ο πρ. Πρόεδρος της FIEC, κ. Kjetil Tonning, και ταυτόχρονα  έγινε παρέμβαση από την  αντιπροσωπεία της Ουκρανικής Ομοσπονδίας. Είναι αξιοσημείωτο ότι και οι  δύο πλευρές ανέφεραν ότι έχει ξεκινήσει η οικοδομική δραστηριότητα στη Χώρα, παρά τον κίνδυνο ενδεχόμενης καταστροφής.

Παρουσιάστηκε επίσης το report της FIEC για το έτος  2023 καθώς και τα στατιστικά στοιχεία που έχουν συλλεγεί από τις Ενώσεις μέλη.

Στο σημείο που παρουσιάστηκαν οι ενέργειες για την θεματική  ενότητα του Taxonomy, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ, κ. Μιχαήλ Δακτυλίδης, έκανε παρέμβαση σημειώνοντας ότι μπορεί το Taxonomy * να παρουσιάζεται ως θετική εξέλιξη, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για τις ΜικροΜεσαίες Επιχειρήσεις, μήπως μάλιστα, εν τέλει,  είναι και καταστροφικό. Προς αποφυγή αυτής της πιθανής εξέλιξης ο κ. Δακτυλίδης πρότεινε να ισχύσει για εταιρείες με προσωπικό άνω των 1.000 ατόμων και με ετήσιο προϋπολογισμό (turnover) πάνω από 500 εκ.€. Επιπλέον πρότεινε να διοργανωθούν ενημερωτικές ημερίδες και παρουσιάσεις προκειμένου να ενημερωθούν και οι μικρομεσαίοι για το θέμα που τους αφορά. Το Σώμα συμφώνησε με την πρόταση του Προέδρου της ΠΕΔΜΕΔΕ και αποφάσισε να το εξετάσει και να προχωρήσει σχετικά.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της FIEC, ακολούθησε το συνεδριακό μέρος με θέμα “Sustainable finance for quality infrastructure and housing” που έχει δηλαδή άμεση σχέση με το Taxonomy, με  βασική ομιλήτρια  (Keynote speaker) την κα Sirpa PIETIKÄINEN, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρηξικέλευθη πρόταση του Προέδρου της Ένωσης, κ. Δακτυλίδη, συζητήθηκε πολύ και άνοιξε το τεράστιο αυτό θέμα, που, όπως φαινόταν, κανείς δεν τολμούσε να το αναφέρει. Ο Πρόεδρος δέχθηκε συγχαρητήρια από τον Πρόεδρο της FIEC και από τους παρόντες Προέδρους των υπόλοιπων Ενώσεων μελών της FIEC για το γεγονός ότι ανέδειξε ένα τόσο σημαντικό θέμα για όλο το Κατασκευαστικό Οικοσύστημα.

Ο δε παριστάμενος εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεσχέθη ότι θα δει ευνοϊκά τις προτάσεις του Προέδρου της ΠΕΔΜΕΔΕ.

Την Γενική Συνέλευση της FIEC, εκτός από τον Πρόεδρο κ.  Μιχαήλ Δακτυλίδη, παρακολούθησε δια ζώσης, ως προσκεκλημένη της Ένωσης η κα Μαρία Τσιομπάνου Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ και διαδικτυακά η Γενική Δ/ντρια της ΠΕΔΜΕΔΕ  κα Ελένη Παπαγιάννη.

*Η ταξινομία της ΕΕ καθορίζει τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι βασικές κατασκευαστικές δραστηριότητες προκειμένου να θεωρηθούν βιώσιμες και να είναι επιλέξιμες για βιώσιμες επενδύσεις.