Σήμερα Παρασκευή 21 Μαίου πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη η Γενική Συνέλευση της FIEC.

H Eπίτροπος της Ε.Ε. κα Kadri Simson ως επίσημη προσκεκλημένη εκφώνησε εναρκτήρια ομιλία στην  Γενική Συνέλευση της FIEC.  Επρόκειτο για μία ιδιαίτερα ενθαρρυντική ομιλία για τον Κατασκευαστικό κλάδο, καθώς το Renovation Wave έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ευκαιρείες προς τις Κατασκευαστικές επιχειρήσεις ώστε να επαναλειτουργήσουν και να επαναδραστηριοποιηθούν πλήρως στην μετά Covid περίοδο καθώς είναι προϋπόθεση η προοπτική ενός καλύτερου οικοδομικού αποθέματος για την ΕΕ και τους πολίτες της. «Οι Κατασκευαστικές επιχειρήσεις είναι το κλειδί για την επιτυχία αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, η οποία στοχεύει στην αναβάθμιση των κτιρίων  και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που θα μας οδηγήσει τελικά στο σωστό δρόμο για να ανταποκριθούμε στις φιλοδοξίες της συμφωνίας του Παρισιού», είπε χαρακτηριστικά η Επίτροπος.

Τονίζοντας την ανάγκη για ανακαίνιση που βελτιώνει όχι μόνο την ενεργειακή απόδοση, αλλά και καθιστά τα κτίρια ασφαλέστερα, πιο προσβάσιμα και άνετα για τους πολίτες, η κα. Simson πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε στενή συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι πρωτοβουλίες μας θα είναι επιτυχημένες».

Απαντώντας στην Επίτροπο Simson, ο Πρόεδρος της FIEC Thomas Bauer ανέφερε χαρακτηριστικά  «Γνωρίζουμε τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τις ευθύνες που έχουμε και είμαστε πρόθυμοι να παίξουμε τον ρόλο μας».

Η FIEC πρόσφατα ζήτησε από τους αρμόδιους Επιτρόπους να υιοθετήσουν μια ολιστική προσέγγιση για την ανακαίνιση των κτιρίων της ΕΕ, με έμφαση στην ουδετερότητα των υλικών και της τεχνολογίας. Με το Renovation Wave  είναι η ευκαιρία, θεωρεί η FIEC, ώστε να επιταχυνθεί τόσο η πράσινη όσο και η ψηφιακή μετάβαση. Η FIEC θεωρεί όμως πως πρέπει να γίνει παράλληλα και η απαραίτητη εκστρατεία ώστε να αναδειχθούν τα οφέλη που θα προκύψουν από τις ανακαινίσεις των κτιρίων και να πειστούν και οι κάτοχοι/ένοικοι αυτών να προχωρήσουν και να τις υλοποιήσουν. Προς αυτή την κατεύθυνση θα βοηθούσε και η βελτίωση των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης ώστε ξεφεύγοντας από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες να αποτελέσουν την απεικόνιση μίας λεπτομερούς ανάλυσης των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και του οφέλους που θα προσφέρουν από άποψη απόδοσης.