“Ολοένα και χειροτερεύει η κρίση στην οποία βρίσκεται ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία, όπως μεταδίδει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Βερολίνου.Το γεγονός επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με το Γραφείο, μελέτη του Ινστιτούτου Ifo (Μόναχο) σύμφωνα με την οποία το 40% των ερωτώμενων κατασκευαστικών εταιρειών αντιμετωπίζει αυξανόμενα προβλήματα λόγω μειωμένων παραγγελιών (στοιχεία Ιουλίου 2023 – έναντι 34% τον Ιούνιο 2023 και 10% τον περασμένο Ιούλιο), καθώς και στοιχεία της γερμανικής Στατιστικής Αρχής, σύμφωνα με την οποία κατά το πρώτο μισό του 2023 ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών υποχώρησε σε ποσοστό 27% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
«Ένας ανέφικτος στόχος»
Παράλληλα, σύμφωνα με το IfO, θεωρείται αδύνατο να επιτευχθεί ο στόχος των 400 χιλ. νέων οικιστικών μονάδων ανά έτος που είχε θέσει η Υπουργός Στέγασης/Αστικής Ανάπτυξης/Κατασκευών, Klara Geywitz, για να αντιμετωπιστεί το οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα (ιδίως στην πρωτεύουσα και στα μεγάλα αστικά κέντρα).Όπως εκτιμά το IfO, έως το 2025 δεν θα καταστεί εφικτό να κατασκευάζονται περισσότερα από 200 χιλ. διαμερίσματα
Επιτείνεται η κρίση του γερμανικού κατασκευαστικού κλάδου ετησίως. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Geywitz αναζητά λύσεις για την τόνωση του κλάδου και την, κατά το δυνατό, αντιστροφή της κατάστασης.
Οι αιτίες της κρίσης
Σύμφωνα το Γραφείο, δύο είναι οι κυριότερες αιτίες της κρίσης: η ανοδική πορεία των επιτοκίων, που επηρεάζουν τα στεγαστικά δάνεια και η αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών.Λαμβάνοντας τα δεδομένα αυτά υπόψη και με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου, η κ. Geywitz πέτυχε να ενταχθούν στο νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών με τίτλο «Νόμος για τις Αναπτυξιακές Ευκαιρίες» (Wachstumschancengesetz),
ευνοϊκές φορολογικές διατάξεις για τις κατασκευαστικές εταιρείες, συγκεκριμένα αυξημένες δυνατότητες φθίνουσας απόσβεσης πάγιων περιουσιακών στοιχείων, ώστε να μπορούν να αποσβένουν έως και το 48% της αρχική δαπάνης εντός της πρώτης 8ετίας. Ωστόσο, λόγω των αντιρρήσεων που διατύπωσε η Υπουργός Οικογένειας, L. Paus σε σχέση με τον Wachstumschancengesetz, στο πλαίσιο της διαμάχης της με τον Υπουργό Οικονομικών και Πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος, C. Lindner, το νομοσχέδιο δεν υιοθετήθηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του Υπ. Συμβουλίου (16/8).Η μη υιοθέτηση του Wachstumschancengesetz καθυστερεί και την εφαρμογή μέτρων, όπως η ανωτέρω ενισχυμένη φθίνουσα φορολογική απόσβεση.
Η κρίσιμη συνεδρίαση στο Meseberg
Το Γραφείο σημειώνει, επιπλέον, πως όλων τα βλέμματα είναι στραμμένα πλέον στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στα τέλη Αυγούστου στο Meseberg (Βρανδεμβούργο), οπότε εκτιμάται ότι με αμοιβαίους ενδοκυβερνητικούς συμβιβασμούς θα εγκριθεί το νομοσχέδιο. Επιπλέον, σε τηλεοπτική της συνέντευξη η κ. Geywitz ουσιαστικά προανήγγειλε την αναστολή εφαρμογής του αυστηρότερου πλαισίου για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων και, συγκεκριμένα, του προτύπου EH40, που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από 01/01/2025.
Οι προτάσεις των άλλων κομμάτων
Τέλος, η οξύτητα του προβλήματος έχει κινητοποιήσει και τα δύο ελάσσονα συγκυβερνώντα κόμματα (Πράσινοι, FDP), που έχουν διατυπώσει και τις δικές τους προτάσεις. Οι Πράσινοι προτείνουν ένα επενδυτικό πρόγραμμα 30 δισ. ευρώ για την υπέρβαση της κρίσης και τη συνολική ποιοτική/ενεργειακή αναβάθμιση του κατασκευαστικού δυναμικού της χώρας. Επίσης, ζητούν το «επενδυτικό πριμ» που προβλέφθηκε στον Wachstumschancengesetz για τη στήριξη των καινοτόμων τεχνολογιών να επεκταθεί και σε επενδύσεις ακινήτων.Ως προς τη χρηματοδότηση του επενδυτικού τους προγράμματος, οι Πράσινοι προτείνουν να αξιοποιηθούν κονδύλια του Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης. Ωστόσο, το FDP απορρίπτει κατηγορηματικά την εν λόγω ανακατανομή κονδυλίων, καθώς τη θεωρεί παράνομη.Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, με στόχο ο συντελεστής να είναι έως και μηδενικός όταν η αγορά ακινήτου στοχεύει στην ιδιοκατοίκηση.”

Άρθρο του Δημοσιογράφου κ. Γεώργιου Σέργη