Τα οικιακά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από φωτοβολταϊκά θα φτάσουν τα 2,5 Γιγαβάτ το 2017 καθώς ολοένα και περισσότεροι μικροί παραγωγοί ενέργειας στρέφονται στην αυτοπαραγωγή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της IHS η “έκρηξη” στα οικιακά φωτοβολταϊκά ακολουθεί τη μετάβαση από το σύστημα των υψηλών εγγυημένων τιμών στην αυτοπαραγωγή.

Η τάση είναι ήδη ισχυρή στη Γερμανία και αναμένεται να εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες χώρες, όπως η Ελλάδα, όπου οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται ραγδαία, ενώ τα έσοδα από τις εγγυημένες τιμές εξανεμίζονται με διάφορους τρόπους, όπως είναι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και τα διαδοχικά “κουρέματα”.

Αυτή τη στιγμή το κόστος των φωτοβολταϊκών συστημάτων με τεχνολογία αποθήκευσης είναι πολύ υψηλό για να αντισταθμίσει τα οφέλη από την εξοικονόμηση κόστους ενέργειας σε ένα εύλογο διάστημα 20 ετών, ωστόσο πρωτοβουλίες επιδότησης της αποθήκευσης ενέργειας όπως αυτή που αναπτύσσεται στη Γερμανία αναμένεται να δώσουν μεγάλη ώθηση στην αγορά παγκοσμίως.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές η μείωση του κόστους των συστημάτων αποθήκευσης στη Γερμανία έως 30% αναμένεται να ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη “μη ώριμη” ακόμα αγορά και να συμβάλλει σε μειώσεις τιμών σε άλλες χώρες χάρη στη μαζική παραγωγή.

Η IHS προβλέπει ότι το κόστος των φωτοβολταϊκών συστημάτων αποθήκευσης θα μειωθεί κατά 45% τα επόμενα πέντε χρόνια λόγω της μείωσης στο κόστος των μπαταριών.

—100 Γιγαβάτ από τον ήλιο

Με νέες εγκαταστάσεις ισχύος της τάξης των 31,1 Γιγαβάτ το 2012, τα φωτοβολταϊκά ξεπέρασαν τα 100 Γιγαβάτ παγκοσμίως το προηγούμενο έτος.

Οι ΜΚΟ Earth Policy Institute και Worldwatch Institute ανακοίνωσαν ότι περισσότερες από 30 χώρες έχουν εγκατεστημένη ισχύ άνω των 100 Μεγαβάτ, νούμερο που θα διπλασιαστεί το 2018.

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύ είναι οι Γερμανία (32,4 Γιγαβάτ), Ιταλία (16,4 GW),  ΗΠΑ (7,2 GW) και Κίνα (7GW).

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η παγκόσμια φωτοβολταϊκή ισχύς θα τριπλασιαστεί ως το 2018 στα 308 Γιγαβάτ.

Μεγάλη ώθηση θα δώσουν οι αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία, το Μπανγκλαντές και το Περού. 

Πηγή :econews