Η επερχόμενη πράσινη οικονομία χρειάζεται νέες δεξιότητες και φέρνει περαιτέρω άνοιγμα των συνόρων για εταιρείες και εργαζόμενους στον τομέα εξοικονόμισης ενέργειας, αλλά και καλύτερο ποιοτικό/ανταγωνιστικό αποτέλεσμα και πιό σταθερό περιβάλλον, με την προτυποποίηση των εργασιακών προσόντων. Αυτό τονίστηκε σε κοινό συνέδριο ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους της κοινότητας (Eurobusiness,  ETUC (Τριτοβάθμιο της ΓΣΕΕ), CEDEFOP), με την συμμετοχή της ΠΕΔΜΕΔΕ, με θέμα “Ανάγκες σε δεξιότητες στην οικολογικοποίηση των οικονομιων”, στις  10-11Οκτ13,  στις Βρυξέλλες. Η δραστηριότητα αυτή αναπτύσεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής αντζέντας για νέες δεξιότητες και επαγγέλματα ( http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=568&langId=en)

Στο συνέδριο συζητήθηκε η εν λόγω πολιτική, η οποία προβλέπει την καταγραφή και οριοθέτηση των πλαισίων προσόντων των επαγγελμάτων της οικοδομής όσον αφορά τις ενεργειακές εργασίες τους και στην συνέχεια την εκπαίδευση και πιστοποίηση (ίσως και απόδοση πτυχίων), για χρήση στις αντίστοιχες εργασίες. Στην Ελλάδα το όλο θέμα  κινείται στα πλαίσια του BUS-GR (Build Up Skills Greece –  http://www.greece.buildupskills.eu/). Η όλη εργασία θα δώσει την δυνατότητα σε εταιρείες και εργαζόμενους να αποκτήσουν τις σχετικές δεξιότητες και να δραστηριοποηθούν σε αυτόν τον χώρο και εκτός συνόρων, μιας και θα υπάρχουν κοινά εργασιακά πρότυπα.

Επίσης αναλύθηκε το πλαίσιο και οι δυνατότητες του, παραδείγματα πρακτικών και η σχετική τους επιτυχία στην αγορά. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσιάστηκε είναι ότι στις χώρες της βόρειας Ευρώπης (Δανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ισλανδία, Ελβετία) οι εργαζόμενοι μετέχουν σε προγράμματα συνεχοζόμενης εκπαίδευσης κατά ποσοστό άνω του 25%, ενω το αντίστοιχο στην Ελλάδα, την Κροατία, την Ουγγαρία και το Βέλγιο είναι κάτω απο 2%. Αυτό δείχνει και την διαφορά διείσδυσης των σχετικών πολιτικών και την διαφορετικότητα των πρακτικών που πρέπει να εφαρμοστούν.