ΠΕΔΜΕΔΕ :    – Κραυγή αγωνίας από τις Εργοληπτικές Επιχειρήσεις 

                               – Προ των πυλών η ολοκληρωτική κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα

                           – Εκτίναξη στα ύψη του ποσοστού ανεργίας εάν δεν υπάρξει συμφωνία

 

Δελτίο Τύπου 9/7/2015

 

Σε απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει οι ελληνικές εργοληπτικές επιχειρήσεις και τα στελέχη τους.

Η «τραπεζική αργία» έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στις συναλλαγές, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη και έχει σαν αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι προμηθευτές, οι συνεργάτες και το προσωπικό.

Όλα τα εργοτάξια βρίσκονται σταματημένα ή σε κατάσταση διακοπής εργασιών και τα έργα μένουν ημιτελή συνθέτοντας μία θλιβερή εικόνα εγκατάλειψης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εργοληπτικών επιχειρήσεων έχει αναγκαστεί να διακόψει κάθε δραστηριότητα, δίδοντας «προσωρινή άδεια» στο προσωπικό που απασχολεί μέχρι νεωτέρας.

Η επερχόμενη ανεργία που θα δημιουργήσει η κατάσταση αυτή στις κατασκευαστικές επιχειρήσεις καθώς και στα συναφή προς τον κλάδο επαγγέλματα αναμένεται να εκτινάξει τα ήδη μεγάλα ποσοστά στα ύψη.

Με απειλή τη μηδενική προοπτική ανάκαμψης βρίσκεται προ των πυλών η ολοκληρωτική κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου.

Επιτέλους την ύστατη στιγμή, ενόψει των τελικών κρίσιμων διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση, ας  πρυτανεύσει η σύνεση. Δεν υπάρχει σωτηρία εκτός του ευρώ για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις είτε έχουν αντικείμενο εργασίας είτε δεν έχουν. Στο σημείο που έχουμε φτάσει η ύπαρξη μιας σκληρής συμφωνίας μεταρρυθμίσεων  είναι σαφώς  προτιμότερη από ένα Grexit,  από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή.

Καλούμε την Κυβέρνηση, τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των Κομμάτων να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, τις ώρες που ακολουθούν,  και με γνώμονα την Σωτηρία της Πατρίδας να επιτύχουν με κάθε θυσία τη σύναψη μιας έντιμης και βιώσιμης συμφωνίας, εντός του ευρώ και της ευρωπαϊκής οικογένειας.