Την οριστική μελέτη του έργου ανάπλασης της κέντρου της Αθήνας με κύριο άξονα την οδό Πανεπιστημίου, όπως την παρουσίασε ο κ. Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής του ΕΜΠ, βασικός συντελεστής στην εκπόνηση της μελέτης του έργου, σε επιχειρηματικό φόρουμ της πρωτοβουλίας  «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», μπορούν να δουν οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μας.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Ωνάση, με τίτλο η «Αθήνα στο κέντρο» (Rethink Athens) και προβλέπει τη δημιουργία πράσινου στο κέντρο της Αθήνας με τη φύτευση  800 δέντρων κατά μήκος της ανάπλασης και την κατασκευή του μεγαλύτερου δικτύου συλλογής υδάτων στη Ν.Α. Ευρώπη, εξοικονομώντας ετησίως περί τα 24 εκατ. λίτρα νερού (όσο 10 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων). Με αυτό τον τρόπο θα παρέχεται η δυνατότητα να συλλέγονται συνολικά περί τα 14 εκατ. λίτρα βρόχινου νερού ετησίως, σε ειδικούς ταμιευτήρες, τα οποία και θα εξασφαλίζουν 90 ημέρες αυτονομίας για τις υπηρεσίες καθαριότητας και ποτίσματος της περιοχής.

Το έργο προβλέπει τον ανασχεδιασμό της Λεωφόρου Αμαλίας, ολόκληρης της ζώνης ανάμεσα στην Ακαδημίας και τη Σταδίου, καθώς και της οδού Πατησίων μέχρι το Αρχαιολογικό Μουσείο, με κριτήριο την προτεραιότητα στον πεζό, την επέκταση του τραμ και την περιβαλλοντική ποιότητα του δημόσιου χώρου. Ένα έργο που απευθύνεται σε όλη την πόλη και τους επιβάτες των Μέσων Σταθερής Τροχιάς που συναντώνται στην Ομόνοια, το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι. Το έργο έχει φθάσει στην τελευταία φάση της ωρίμανσής και η δημοπράτηση του αναμένεται τον Απρίλιο.

 Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου προβλέπεται και η επέκταση της γραμμής του τραμ μέχρι τα Άνω Πατήσια, η οποία θα διασυνδέσει τη γραμμή του ΗΣΑΠ και θα εξυπηρετήσει πολύ πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως τα Πατήσια και η Κυψέλη.

Όσοι Αθηναίοι ενδιαφέρονται να έχουν μία πρώτη εικόνα για το πως θα αναπλασθεί το κέντρο της Αθήνας μπορούν να επισκεφθούν μέχρι τις 10 Μαρτίου 2014, τη Στοά Αρσακείου, όπου φιλοξενείται η Έκθεση «Rethink Athens, παρουσιάζοντας τις οριστικές μελέτες του έργου,  μέσα από 42 ειδικά τεύχη, 12 video walls, ενημερωτικά έντυπα, ακριβείς φωτοαπεικονίσεις και αναρτημένα αρχιτεκτονικά σχέδια, στα 19 ειδικά διαμορφωμένα καταστήματα της Στοάς Αρσακείου τα οποία έχουν μετατραπεί σε χώρους έκθεσης, μελέτης και εκδηλώσεων.   

Στη διάρκεια της Έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, καθώς και ξεναγήσεις του κοινού από ειδικό επιστημονικό προσωπικό. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ένα ανοιχτό εργαστήριο διαλέξεων και συζητήσεων για την πόλη σε τρία από τα καταστήματα της Στοάς. Για το αναλυτικό πρόγραμμα οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Rethink Athens (www.rethinkathens.org), την αντίστοιχη ιστοσελίδα στο Facebook (Facebook.com/RethinkAthens), καθώς και από σχετικές αναρτήσεις στις εισόδους της Έκθεσης.

Εδώ μπορείτε να δείτε όλη την παρουσίαση της μελέτης.

 

Γράφει η Γεωργία Μπάστα