Δεν αποδέχονται οι δικαστές τη δυνατότητα που τους δίδεται από το νόμο Χατζηδάκη για ανάληψη διαιτησιών σε συμβάσεις δημοσίων έργων.
Πρόκειται για το Νόμο (4155/2013) του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων που προβλέπει την ανάθεση καθηκόντων επιδιαιτητή στους Δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι οποίοι ορίζονται με κλήρωση.
Η διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ με απόφασή της, την οποία εξέδωσε μετά από συζήτηση του θέματος, είπε όχι στην ανάληψη διαιτησιών από τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, για συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων. Η απόφαση ελήφθη μετά την υιοθέτηση του επιχειρήματος του Προέδρου του ΣτΕ Σωτ, Ρίζου, από την πλειοψηφία των δικαστών της Ολομέλειας, για φόρτο εργασίας του δικαστηρίου τη συγκεκριμένη περίοδο και μάλιστα με σπουδαίες υποθέσεις που αφορούν το κοινωνικό σύνολο.
Κατόπιν αυτού, το δικαστήριο, δεν μπορεί να δεχθεί την ανάθεση σε δικαστές του καθηκόντων, όπως αυτά της διαιτησίας, τα οποία δεν είναι και αμιγώς δικαστικά.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι στο ανώτατο δικαστήριο έχουν ήδη φθάσει 20 φάκελοι, που περιμένουν να επιλυθούν με τη διαδικασία της διαιτησίας, οι οποίοι αφορούν συγχρηματοδοτούμενες συμβάσεις δημοσίων έργων πολλών εκατομμυρίων, για τις οποίες έχουν προκύψει διαφορές ανάμεσα στο κράτος και σε ιδιωτικές εταιρείες που έχουν εμπλακεί στην κατασκευή των συγκεκριμένων έργων.
Ωστόσο στην απόφαση είναι σαφής η απάντηση των δικαστών που λέει όχι στη δυνατότητα που τους δίδεται να λειτουργούν ως ιδιωτικοί δικαστές έναντι αμοιβής σε μεγάλα δημόσια έργα.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας η κυβέρνηση αμέσως μόλις ενημερωθεί για το θέμα επισήμως προτίθεται να επιλύσει με νομοθετική ρύθμιση το πρόβλημα που δημιουργείται σεβόμενη πάντα τη δικαστική απόφαση