Δελτίο Τύπου του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής :

«Επενδύουμε 220 εκατ. Ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων»

Σύσκεψη με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών για τη χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας

Σύσκεψη με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών πραγματοποίησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε συνέχεια επιστολής που απέστειλε στους επικεφαλής τους, με θέμα την αξιοποίηση του πλαισίου των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Μαθιουδάκης, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Ματζούφας, εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Eurobank, της Τράπεζας Αττικής και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, η οποία μέσα σε ένα μήνα θα φέρει προτάσεις για το πλέγμα των εναλλακτικών λύσεων που θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων που παράγουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και τις υποδομές του δημοσίου τομέα, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο των ΣΔΙΤ και των Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ). Ταυτόχρονα, θα διερευνηθούν και θα εντοπιστούν οι τρόποι για μια μακροχρόνια διασφάλιση ικανής χρηματοδότησης από τρίτους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη σύσκεψη, ο κ. Μανιάτης δήλωσε τα εξής:

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Καλέσαμε σήμερα τους εκπροσώπους των τραπεζών, προκειμένου να συζητήσουμε την μεγάλη αναπτυξιακή πρόκληση της χώρας, που είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.

Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί μια πρόκληση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, για την οποία δεν έχουν ακόμα βρεθεί οι απαντήσεις που αποτελεσματικά θα κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, είτε στα κτίρια, είτε σε άλλες δράσεις.

Εμείς, σήμερα, εδώ, δηλώσαμε την πρόθεσή μας ως ελληνική Πολιτεία να επενδύσουμε ένα κονδύλι της τάξης των 220 εκ. ευρώ στα δημόσια κτίρια από την επόμενη Προγραμματική Περίοδο. Εκτιμούμε ότι η συνολική μόχλευση χρημάτων που μπορεί να γίνει, μπορεί να είναι τετραπλάσια, δηλαδή να πλησιάσει το 1 δισ. ευρώ.

Οι εφαρμογές ενδεικτικά αφορούν στα νοσοκομεία της χώρας, στα σχολεία, στα αντλιοστάσια, στα κολυμβητήρια και ασφαλώς στον ηλεκτροφωτισμό των οδών μέσα σε πόλεις, αλλά και στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Ταυτόχρονα, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα αγορά, μια νέα ενεργειακή αγορά, μια αγορά ενεργειακών υπηρεσιών, όπου στην πραγματικότητα η επένδυση θα αποπληρώνεται από την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχουμε και θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μπορούμε να δημιουργήσουμε στο χώρο της οικοδομής περίπου 15.000 νέες θέσεις εργασίας και η εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια, στα οποία θα γίνουν επεμβάσεις, θα πλησιάσει το 35%-40%.

Πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ότι οι πρώτες ύλες για να γίνουν αυτές οι δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, σε ένα ποσοστό 70 με 75%, παράγονται σε ελληνικές βιομηχανίες. Κατά συνέπεια, στηρίζουμε τον ελληνικό κατασκευαστικό τομέα που παράγει πρώτη ύλη για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

Πρόκειται λοιπόν για μια κατάσταση, κατά την οποία ο άμεσα ωφελημένος θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο, η εθνική οικονομία, η μείωση των εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου και η αναζωογόνηση της οικοδομής, μέσα από τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, αποκεντρωμένων σε όλη τη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πού θα προέλθουν τα 220 εκατ. Ευρώ;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Τα 220 εκατ. ευρώ είναι από τη νέα Προγραμματική Περίοδο και αυτό αφορά και χρήματα του Υπουργείου και χρήματα των Περιφερειών. Ο σχεδιασμός μας είναι οι δράσεις αυτές να γίνουν συντονισμένα και οργανωμένα, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών.

Οι ιδιώτες, μέσω των ενεργειακών υπηρεσιών από τη μία και τις τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από την άλλη, που από μόνο του μπορεί να χρηματοδοτήσει την Αυτοδιοίκηση, όλοι μαζί θα διαμορφώσουν σχήματα, τα οποία θα είναι το καθένα κατάλληλο για την κάθε κατηγορία κτιρίου.

Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαζόμαστε άλλο χρηματοδοτικό σχήμα για τα νοσοκομεία, άλλο για τον ηλεκτροφωτισμό και άλλο για τα αντλιοστάσια των αγροτών. Αυτό ακριβώς ζήτησα από την ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε σήμερα, με το συντονισμό του Ειδικού Γραμματέα των ΣΔΙΤ, κ. Μαντζούφα, έτσι ώστε σε ένα μήνα από σήμερα να μας παρουσιαστεί όλο το πλέγμα των δυνατών εναλλακτικών λύσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος είναι ο ρόλος του ΥΠΕΚΑ στο πρόγραμμα αυτό;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το ΥΠΕΚΑ λειτουργεί ως ο εκπρόσωπος της Πολιτείας, η οποία έχει αποφασίσει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργειακό στόχο της χώρας. Προτίθενται η Πολιτεία και το ΥΠΕΚΑ να διεκδικήσουν και άλλα χρήματα, από άλλες πηγές, εκτός των Διαρθρωτικών Ταμείων. Είμαστε βέβαιοι ότι σ’ αυτήν την προσπάθεια θα βρούμε συμμάχους και στο εξωτερικό.

Εμείς, ως Υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Ενέργειας της Γερμανίας, τον κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και άλλους τρεις Υπουργούς Ενέργειας, αλλάξαμε την αρχική απόφαση της Επιτροπής να μην είναι ενταγμένος ο στόχος εξοικονόμησης ενέργειας.

Κατά συνέπεια, έχουμε έναν ευρωπαϊκό στόχο εξοικονόμησης στο 30% έως το 2030 και αυτό μάς ανοίγει ένα ευρύτατο πλαίσιο για να δραστηριοποιηθούμε. Και για το λόγο αυτό, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις χρηματοδοτικές πηγές της ΕΕ που είναι πέρα από τα γνωστά χρηματοδοτικά σχήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παραμένει στόχος της Ελλάδας για την εξοικονόμηση ενέργειας το 30%;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Η θέση της Ελλάδας για την εξοικονόμηση ενέργειας παραμένει το 30%. Το έχω δηλώσει αυτό.

Το θέμα που συζητήσαμε σήμερα, η εξοικονόμηση ενέργειας από τα δημόσια κτίρια, είναι ένα μέρος από την τριπλή προσπάθεια που κάνουμε. Το δεύτερο σκέλος είναι η συνέχιση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», που είναι ένα επιτυχημένο πρόγραμμα και λόγω έλλειψης χρημάτων τους τελευταίους μήνες – όχι με δικές μας ευθύνες – δεν προχωρά, αλλά τώρα θα προχωρήσει. Και το τρίτο σκέλος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στα επαγγελματικά κτίρια, όπου και εκεί υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες εξοικονόμησης ενέργειας, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις. Όλο αυτό το πλαίσιο, δημόσια κτίρια, επαγγελματικά κτίρια και κατοικίες αποτελούν στην πραγματικότητα έναν πολύ σπουδαίο πυλώνα για την αναζωογόνηση του συνόλου της εθνικής οικονομίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος;

Γ. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το χρονοδιάγραμμά μας σχετίζεται με την υλοποίηση της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου. Όπως ξεκινήσαμε σήμερα με τα δημόσια κτίρια, έτσι προχωρούμε, με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει η πρωτοβουλία μας για την εξοικονόμηση ενέργειας και στα επαγγελματικά κτίρια.

Εδώ, πρέπει να σας πω ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει η νομοθετική ρύθμιση που κάναμε για το συμψηφισμό ενέργειας σε περιπτώσεις όπου ο καταναλωτής είναι ο ίδιος και παραγωγός ενέργειας, δηλαδή ο αυτοπαραγωγός είναι και αυτοκαταναλωτής. Αυτό είναι μια πολύ σπουδαία παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας στον αγροτικό τομέα και τους Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων – μειώνουμε, δηλαδή, στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας το ενεργειακό κόστος. Ταυτόχρονα, δίνουμε τη δυνατότητα και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες να αξιοποιήσουν ρύθμιση αυτή.

Κατά συνέπεια, δίνουμε τη δυνατότητα και η ενέργεια που παράγεται να συμψηφίζεται με αυτή που καταναλώνεται στο τέλος του έτους, και ενέργεια να εξοικονομείται, αλλά και ταυτόχρονα να παίρνουμε όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ώστε η εξοικονόμηση ενέργειας να αποτελέσει έναν εθνικό ενεργειακό στόχο.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει και την έχουμε δημόσια προτείνει στον υπουργό Οικονομικών, τον κ. Χαρδούβελη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρχει φοροαπαλλαγή 15.000 ευρώ για κάθε σπίτι που θα αναβαθμίσει ενεργειακά ο ιδιοκτήτης του.

Προβλέπουμε – και έχουμε τεκμηριωμένες αναλύσεις γι’ αυτό – ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξει απώλεια εσόδων, αλλά αντίθετα, θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, επειδή ακριβώς και τιμολόγια θα κόβονται και εξοικονόμηση ενέργειας θα γίνεται και η οικοδομή, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό τομέα των κατοικιών, θα αναζωογονηθεί μέσα από τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Είμαστε βέβαιοι ότι η πρόταση αυτή έχει να προσφέρει πολλά θετικά στην ελληνική οικονομία».