Οι ελληνικές Αρχές έχουν υποβάλει το επίσημο αίτημα σχετικά με τη διάθεση των κονδυλίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ για τους αυτοκινητοδρόμους, δήλωσε την Παρασκευή ο ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν ανακαλώντας ουσιαστικά χθεσινή δήλωσή του περί του αντιθέτου.Συγκεκριμένα, την Πέμπτη ο κ. Χαν ανέφερε ότι εντός των επόμενων δύο ημερών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές Αρχές το επίσημο αίτημα για τη διάθεση των κονδυλίων.Πρόσθεσε ότι όλα είναι έτοιμα, αλλά πρέπει τώρα η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένο αίτημα για την τροποποίηση των προγραμμάτων, ώστε να αντληθούν οι πόροι που είναι αναγκαίοι για την υλοποίηση των έργων.Απαντώντας στον κ. Χαν, το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφερόταν: «Έχουν αποσταλεί και επισήμως τα σχετικά αιτήματα τροποποιήσεων, από τα οποία προκύπτει το αναγκαίο για τους αυτοκινητοδρόμους ποσό των 1,2 δισ ευρώ. Απομένει πλέον στην Επιτροπή να πάρει, βάσει των συζητήσεων που έχουν προηγηθεί, τις σχετικές αποφάσεις. Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ καλή».Ο κ. Χαν επανήλθε την Παρασκευή δικαιώνοντας ουσιαστικά το υπουργείο Ανάπτυξης: «Όπως μου αναφέρουν οι υπηρεσίες μου, έχουν λάβει από την Αθήνα τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για την έγκριση των έργων κατασκευής αυτοκινητοδρόμων με εξαίρεση την τελική επιβεβαίωση από ελληνικής πλευράς ότι έχουν συναφθεί όλες οι συμφωνίες με τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ελλάδα. Μόλις έχουμε αυτή την πληροφορία, η έγκριση θα είναι δυνατή» είπε.Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής: «Είμαι πολύ σίγουρος ότι βρισκόμαστε σε προχωρημένο στάδιο ολοκλήρωσης του ζητήματος των παραχωρήσεων αυτοκινητοδρόμων. Πιστεύω βάσιμα ότι θα εγκριθούν ως έργα μεγάλης κλίμακας συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ στο εγγύς μέλλον. 

» Αυτό είναι εφικτό χάρη στην εξαιρετική συνεργασία που έχουμε εγώ και οι υπηρεσίες μου με τις ελληνικές αρχές. » Όπως μου αναφέρουν οι υπηρεσίες μου, έχουν λάβει από την Αθήνα τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για την έγκριση των έργων κατασκευής αυτοκινητοδρόμων με εξαίρεση την τελική επιβεβαίωση από ελληνικής πλευράς ότι έχουν συναφθεί όλες οι συμφωνίες με τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ελλάδα. Μόλις έχουμε αυτή την πληροφορία, η έγκριση θα είναι δυνατή.

» Έχω πλήρη επίγνωση της σημασίας των έργων αυτών για την ελληνική οικονομία και του σημαντικού ρόλου των περιφερειακών ταμείων της ΕΕ για την πορεία της Ελλάδας προς την ανάπτυξη και για την υποστήριξη των πολιτών της». 

Ο Γ.Χαν θα επισκεφθεί την Κέρκυρα και τα Ιωάννινα στις 4-5 Νοεμβρίου. Πρόκειται για την τέταρτη επίσκεψή του φέτος, που αποτελεί μέρος της περιοδείας που πραγματοποιεί στις 13 ελληνικές περιφέρειες, προκειμένου να βοηθήσει τους τοπικούς εκπροσώπους και τους επιχειρηματίες στο σχεδιασμό των προγραμμάτων για το διάστημα 2014-2020.

Πηγή : Το Βήμα