Σε απαξίωση θα οδηγηθούν οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα μέτρα που σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με το euro2day.gr.
Ήδη οι επενδύσεις στις περισσότερες τεχνολογίες είναι «παγωμένες». Στα φωτοβολταϊκά τα μέτρα που ελήφθησαν μείωσαν σημαντικά τις αποδόσεις, ενώ οι επενδύσεις σε αιολικά, και μικρά υδροηλεκτρικά, που απαιτούν υψηλά κεφάλαια, έχουν πληγεί από την πιστωτική στενότητα του τραπεζικού συστήματος.
Όσο για τις επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα, αυτές έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί, αφού χάθηκαν στη γραφειοκρατία.
Ενδεικτικό της εικόνας είναι το γεγονός ότι τον Ιούνιοκατατέθηκαν στη ΡΑΕ μόνο 11 αιτήσειςγια νέες μονάδες ΑΠΕ με συνολική ισχύ 26,35 μεγαβάτ.
Εκπρόσωποι ξένων εταιρειών, υποστηρίζουν ότι ακόμη και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που έχουν σκοπό να παραμείνουν στην Ελλάδα τελικά θα αναγκαστούν να φύγουν αν ισχύσουν κάποια από τα σχεδιαζόμενα μέτρα.
Όπως αναφέρουν, η αξιοπιστία της χώρας έχει πληγεί σημαντικά λόγω των συχνών αλλαγών του επενδυτικού πλαισίου.
Ως το μέτρο που θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις επενδύσεις στις ΑΠΕ και κυρίως στα αιολικά, θεωρείται η προωθούμενη διάταξη σύμφωνα με την οποία ητιμή πώλησηςτης παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, θα προσδιορίζεται μετά την υλοποίηση της επένδυσης.
Όπως τονίζουν, η διάταξη αυτή δημιουργεί πρόβλημα καθώς καμία τράπεζα δεν θα δέχεται να χρηματοδοτήσει έργο, η απόδοση του οποίου θα προσδιορίζεται με υπουργική απόφαση μετά από 18-24 μήνες.
Άλλη προωθούμενη διάταξη προβλέπει κατάργηση της ετήσιας αναπροσαρμογής της τιμής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, ρύθμιση που αγνοεί ότι ορισμένες μονάδες ΑΠΕ έχουν σημαντικό κόστος λειτουργίας, σε συνδυασμό με το κόστος των δανειακών κεφαλαίων.
Τέλος σημαντικό στοιχείο αβεβαιότητας αποτελεί και η επιχειρούμενη κατάργηση του καθορισμού των τιμών πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, διαδικασία που θα ορίζεται πλέον με απλή απόφαση του υπουργού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας(ΕΛΕΤΑΕΝ), η νέα αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε το πεντάμηνο του 2013, ήταν μόλις 45,05 MW, δηλαδή αύξηση μόλις2,8% σε σχέση με το τέλος του 2012. Αν ο ρυθμός αυτός συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, το 2013 θα είναι η χειρότερη χρονιά για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα μετά το 2004.
Ταφωτοβολταϊκάβρίσκονται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα (+687 μεγαβάτ και +84 μεγαβάτ σε στέγες), ωστόσο και εδώ οι ρυθμοί εγκατάστασης νέων μονάδων σημείωσαν πτώση.